Vodič za kupnju zemljišta u Istri

Kupnja zemljišta sa sobom nosi više nepoznanica pa predstavlja veći rizik od kupnje stana ili kuće, stoga se traži više stručnosti i opreza. Uobičajene nepoznanice su troškovi priključenja na infrastrukturu, troškovi izgradnje te uvjeti gradnje. Te se nedoumice prije kupnje zemljišta svakako moraju razriješiti!

Odakle krenuti

Osnovna pitanja koja investitor treba raščistiti na samom početku potrage su: veličina i tip željene građevine, raspoložive financije te željena lokacija. Uzevši u obzir ova tri kriterija treba krenuti u potražnju za odgovarajućim terenom. Zemljište možete tražiti sami putem oglasnika, poznanika ili angažirati agenciju. Na prvi se pogled čini kako je najbolje sam krenuti u potragu te izbjeći trošak agencijske provizije. Ozbiljna agencija će klijentu pored razgledavanja zemljišta ukazati i na prednosti i nedostatke ponuđenih nekretnina, savjetovati ga, voditi pregovore, organizirati postupak kupoprodaje, angažirati odvjetnika i bilježnika te na koncu sprovesti uknjižbu prava vlasništva i prijepis režija. Agencije se često izbjegava zbog provizija. Međutim, to je pogrešno, jer sigurno o tom poslu znaju puno više nego većina građana i kao profesionalci mogu svom klijentu uštedjeti vrijeme i novac. Istina je da nisu sve agencije jednako stručne i osposobljene za taj posao, kao i da ne pružaju isti opseg usluga. Raspitajte se koliko dugo posluju, posjetite ih osobno. Ponekad ćete već na temelju web stranica stvoriti sliku o ozbiljnosti agencije. Posrednike koji nisu upisanu u registar posrednika i rade iz kafića radije zaobiđite - jer će vam samo uzeti novac, a uslugu će obaviti traljavo ili nikako.

Započnite potragu s nama

Pregledajte ponudu zemljišta na našim Internet stranicama i kontaktirajte djelatnika radi dogovora oko termina razgledavanja. Više o našim uslugama.

Koliko potrošiti na kupnju zemljišta

Izgradnjom skupe vile na jeftinom zemljištu investitor riskira da tržišna vrijednost gotove nekretnine iznosi manje od uloženog - drugim riječima, prodajom gotove nekretnine neće se vratiti uloženi novac. Ponekad se događa da ostane neiskorišten potencijal zemljišta – primjerice kupljeno je zemljište na kojem je izgrađena kuća znatno manja od dopuštene. U oba slučaja se prilikom prodaje gotove nekretnine neće uspjeti vratiti uloženi kapital – jer vrijednost zemljišta i građevine nisu usklađeni. Navedeno pravilo ne igra toliko važnu ulogu kupuje li se nekretnina bez namjere skorašnje prodaje.

U svakom je slučaju prije kupnje potrebno barem okvirno poznavati troškove izgradnje i opremanja zamišljene građevine. Na to treba dodati troškove izrade projekta, raznih doprinosa, priključenja na infrastrukturu i nadzora nad gradnjom.

Iskustvo je pokazalo da vrijednost zemljišta treba iznositi oko 20% ukupne investicije.

Odabir lokacije

Istra je mala, ali raznolika regija čiji krajolici i arhitektura nude prekrasne lokacije i nadasve ugodnu klimu tijekom cijele godine. Želite li izgraditi kuću na mirnoj lokaciji s velikom okućnicom, okruženom vinogradima i maslinicima, tada je unutrašnjost Istre pravo mjesto za Vas. Ako želite iz kuće prošetati do rive ili do centra, tada svoju potragu fokusirajte na jedan od gradića u priobalnom dijelu Istre. Nekretninu možete renovirati i namjestiti po vašem ukusu, ali lokaciju naknadno ne možete promijeniti, zato se ozbiljno posvetite odabiru lokacije - naš prodajni savjetnik odlično poznaje Istru te će vam sugerirati lokacije sukladno Vašim potrebama i mogućnostima.

Odabir zemljišta odgovarujuće namjene

Želite li izgraditi obiteljsku kuću ili vilu za odmor trebati će Vam građevinsko zemljište stambene namjene, dok se kuća za odmor može graditi i na turističkom punktu. Namjena zemljišta, minimalna površina zemljišta potrebna za izgradnju kuće, dozvoljeni broj etaža, maksimalni broj stambenih jedinica te ostali parametri oblikovanja građevina određuju se prostornim planovima. Ono što je dozvoljeno u jednom gradu možda niije moguće u drugom jer svaka općina i grad samostalno donose prostorni plan. Zato je prije kupnje neophodno proučiti prostorni plan i provjeriti je li u tijeku izrada novog plana. No, svim planovima je zajedničko da se na poljoprivrednom zemljištu ne mogu graditi stambene građevine ili kuće za odmor.

Montažna kuća, mobile home ili klasična kuća?

Prednosti montažne kuće su brzina izgradnje i transparentna cijena, ali je postupak ishođenja dozvole jednak kao i za klasičnu gradnju – dakle u oba slučaja treba kupiti zemljište odgovarajuće namjene, pripremiti projekte i ishoditi građevinsku dozvolu.

Mobilne kuće, kamp kućice i slični objekti smiju se postavljati samo unutar kampova i turističkih naselja. Boravite li u kamp kućici ili mobile homu postavljenom na poljoprivrednom zemljištu, nećete moći prijaviti boravak pa time kršite nekoliko zakona.

Niste pogledali niti jednu nekretninu. Pretražite nekretnine ovdje.
vrh stranice