Vodič za kupnju stana u Rovinju

Većini je ljudi kupnja stana najveća investicija koju će u životu napraviti, a mnogi će je od njih i cijeli život otplaćivati. Loša i ishitrena odluka o kupnji, može ostaviti katastrofalne posljedice na vaš novačnik kao i na kvalitetu življenja.

Koliko novaca predvidjeti za kupnju stana?

Na samom početku potrage za stanom saznajte s koliko novaca raspolažete i koliki izdatak mjesečno možete podnijeti. Obiđite nekoliko banaka i provjerite iznos kredita koji možete dobiti. Cijena stana neka ne prelazi 90% od vašeg budžeta jer će se pojaviti i dodatni troškovi na koje ne računate, a možda ćete nešto trebati popraviti i zamijeniti kad uđete u svoj novi stan. U budućnosti ćete možda imati manja primanja ili ostati bez posla, zato nemojte sav rasploživi novac utrošiti na kupnju stana.

Kako tražiti idealan stan?

Stan možete tražiti sami putem oglasnika, poznanika ili angažirati agenciju. Na prvi se pogled čini kako je najbolje sam krenuti u potragu te izbjeći trošak agencijske provizije. Ozbiljna agencija će klijentu, pored razgledavanja stanova, ukazati i na prednosti i nedostatke ponuđenih stanova, savjetovati ga, voditi pregovore, organizirati postupak kupoprodaje, angažirati odvjetnika i bilježnika te na koncu sprovesti uknjižbu prava vlasništva i prijepis režija. Agencije se često izbjegava zbog provizija. Međutim, to je pogrešno, jer sigurno o tom poslu znaju puno više nego većina građana i kao profesionalci mogu svom klijentu uštedjeti vrijeme i novac. Istina je da nisu sve agencije jednako stručne i osposobljene za taj posao, kao i da ne pružaju isti opseg usluga. Raspitajte se koliko dugo posluju, posjetite ih osobno. Ponekad ćete već na temelju web stranica stvoriti sliku o ozbiljnosti agencije. Posrednike koji nisu upisani u registar posrednika i rade iz kafića, radije zaobiđite - jer će vam samo uzeti novac, a uslugu će obaviti traljavo ili nikako.

Započnite potragu s nama

Pregledajte ponudu stanova na našim Internet stranicama i kontaktirajte agenta radi dogovora oko termina razgledavanja. Više o našim uslugama

Odabir lokacije

Stan možete preurediti ili ga drugačije namjestiti, ali lokaciju naknadno ne možete promijeniti, zato u obzir uzmite samo stanove na lokacijama koje vam odgovaraju s obzirom na vaše potrebe i mogućnosti - naš prodajni savjetnik dobro poznaje grad te će vam sugerirati lokacije sukladno Vašim kriterijima.

Pregledajte detaljno stan

Obratite pažnju na eventualna napuknuća zidova, pukotine, štete od vlage, curenja i slično. U slučaju da uočite neke sumnjive znakove ili sumnjate da je prodavatelj iste zakamuflirao, zatražite pregled stana od strane neovisnog vještaka. Cjenik inspekcijskog pregleda

Provjera legalnosti građevine

Potrebno je provjeriti je li zgrada ucrtana u katastar i evidentirana u zemljišnoj knjizi. Usporedite tlocrt zgrade po katastru sa zatečenim stanjem. Kod novogradnji su česti slučajevi da je zemljišno knjižno stanje potpuno nesređeno. Ne ustručavajte se zatražiti mišljenje stručnjaka ukoliko želite prije kupnje biti posve sigurni u status nekretnine.

Provjera vlasništva

U zemljišno knjižnom izvatku i tipu zgrade treba provjeriti vlasništvo, odgovaraju li površina i opis stana, jesu li navedeni parkirno mjesto i spremište te koja su opterećenja nekretnine - zemljišno knjižni izvadak i tip zgrade zatražite od djelatnika agencije - imamo ih za svaki stan koji je kod nas oglašen.

Provjera namjene

Ukoliko namjeravate stan nakon kupnje izajmljivati ili u njemu obavljati neku djelatnost, uputno je provjeriti tu mogućnost u lokalnom uredu za gospodarstvo. Ovo je naročito važno ukoliko je kupac pravna osoba.

Saznajte što se planira u susjedstvu

U uredu za prostorno uređenje provjerite planiraju li se u blizini zgrade po prostornom planu neke izmjene poput izgradnje novih zgrada, proširenja ceste, izgradnja kamenoloma, dalekovoda ili slično što bi moglo umanjiti vrijednost samoga stana.

Provjerite režijske troškove

Zatražite račune i provjerite koliko iznose režijski troškovi te postoji li neko dugovanje prema komunalnim tvrtkama - ukoliko stan nije nastanjen podastrijet ćemo vam prosječne režijske troškove za stan te veličine.

Razgledajte stan nekoliko puta

Posjetite stan u više navrata u različito vrijeme, kako biste upoznali intenzitet prometa, broj slobodnih mjesta za parkiranje, navike susjeda, insolaciju, mirise okoline i buku prilikom čega treba obratiti pažnju na smjer vjetra. Provjerite ispravnost uređaja i naprava u kući. Upoznajte se sa susjedima i saznajte što više o situaciji u zgradi - nemojte se ustručavati zatražiti od našeg agenta višekratni obilazak stana - to je potpuno uobičajeno.

Usporedite razgledane stanove

Usporedite stanove koji Vam najviše odgovaraju te analizirajte njihove prednosti i nedostatke. Ukoliko ste našli stan koji Vam odgovara, usporedite njegovu cijenu s ostalim stanovima i razmislite o iznosu koji možete ponuditi (rado ćemo vam pomoći u analiziranju prednosti i nedostataka te sugerirati i neke druge kriterije koje ste možda izostavili).

Što uzeti u obzir kod usporedbe stanova

• Sobnost, površina i raspored prostorija. Broj soba je najosnovniji parametar u veličini stana te bolje iskazuje funkcionalnu vrijednost stana od površine. U nekim stanovima moguće je pregrađivanjem povećati broj soba, ali to iziskuje dodatne troškove. Spavaće sobe mogu biti manje površinom, ali je uvijek dobro imati veliki dnevni boravak, pogotovo ako imate manju djecu kojoj treba prostor za kretanje i igru. Za razliku od tog suvremenog koncepta, u starijim zgradama ćete možda naići na stan koji ima dugačak hodnik s malenom kuhinjom i blagovaonicom odvojenom od dnevnog boravka. Usporedite tlocrte razgledanih stanova i pokušajte procijeniti koji raspored Vam više odgovara.

• Terasa i balkon. Ako kupujete stan na moru podrazumijeva se kako priželjkujete neki balkon ili terasu na kojoj ćete popiti jutarnju kavi ili lješkariti tijekom popodneva. U starogradskoj jezgri Rovinja je gotovo nemoguće pronaći stan s balkonom, te ćete se morati zadovoljiti s prozorom ili u najboljem slučaju s francuskim balkonom. Ukoliko tražite stan izvan centra nećete imati problema – svi stanovi u novogradnji imaju makar mali balkon ili terasu.

• Dvorište ili vrt. Imati stan u Rovinju s vrtom ili dvorištem zvuči primamljivo – nažalost se u Rovinju izbor stanova s vrtom svodi samo na veće stanove izvan centra. Manji stanovi te stanovi u centru obično nemaju vrt.

• Parkirno mjesto, spremište. Korisnici stanova u centru mogu svoje vozilo ostaviti na javnim parkiralištima uz naplatu. Stanovi u novogradnji izvan centra obično imaju obilježena parkirališna mjesta koja pripadaju određenom stanu, a to onda treba biti upisano i u zemljišno knjižni izvadak. U ostalim dijelovima grada stanari se parkiraju uz prometnicu ili u dvorištima zgrada. Otprilike trećina stanova u Rovinju ima spremište ili drvarnicu.

• Blizina vrtića i škola. Ukoliko kupujete stan za vlastite potrebe i imate malu djecu usporedite udaljenosti između ponuđenih stanova te škola i vrtića. U Rovinju imamo dvije hrvatske i jednu talijansku osnovnu školu te pet vrtića. Svakako je praktično pronaći stan blizu škole ili vrtića. Ali bez brige ako niste uspjeli u tome, jer udaljenosti u Rovinju su malene, nema više od 5 min vožnje od jednog kraja grada na drugi.

• Blizina mora ili plaže. Najbolje zone za iznajmljivanje stanova u Rovinju su centar, Centener i Borik, zbog blizine plaža i udaljenosti od centra, iako ni ostali gradski kvartovi nisu daleko od mora – max 5 minuta vožnje autom.

• Blizina trgovina i trgovačkih centara. Glavni trgovački centri s najvećim izborom prehrambenih artikala nalaze se izvan centra u predjelu Štange. U svim dijelovima grada nalaze se manje trgovine s prehranom te na to nije potrebno posebno paziti prilikom odabira stana.

• Orijentacija i pogled. Idealno bi bilo kupiti stan s dvostrukom orijentacijom u kojemu je noćni dio okrenut prema istoku, a dnevni prema jugu ili zapadu. Kod manjih stanova s jednostrukom orijentacijom prednost dajte onima koji gledaju na jug ili zapad. Ukoliko kupujete stan za iznajmljivanje prednost dajte onima s pogledom na more, a orijentacija može biti i sjever – uštedjet ćete na troškovima hlađenja tijekom ljetnih mjeseci.

• Godina izgradnje i stanje zgrade. Kod kupnje stanova za stanovanje, prednost imaju novogradnje zbog nižih troškova režija i održavanja. Ne treba zazirati niti od zgrada iz 70-ih ili 80-ih ukoliko su dobro održavane. Renovirani stanovi u starogradnji mogu biti vrlo šarmantni i ugodni za stanovanje, iako su troškovi održavanje veći nego kod novogradnje. Ukoliko kupujete radi iznajmljivanja, godina izgradnje ne igra posebnu ulogu.

• Stanje i opremljenost stana. Podrazumijeva se da kupnja suvremeno opremljenog i namještenog stana štedi vaše vrijeme, ali je pitanje štedi li i vaš novac? Prilikom razgledavanja stanova pokušajte vizualizirati prostor bez namještaja, jer neprivlačan namještaj može ostaviti loš dojam na čitavo naše poimanje tog stana. Ukoliko Vam se namještaj ne sviđa, ponudite vlasniku da odveze namještaj i umanji cijenu stana. Oprema i namještaj ne bi trebali biti presudni kod kupnje stana.

• Katnost. Najtraženiji su stanovi na prvom ili drugom katu. Ukoliko kupujete stan u novogradnji, lako ćete pronaći stan na prvom ili drugom katu, dok se u starom gradu kao i u zgradama iz druge polovice 20-og stoljeća nude i stanovi na višim katovima. Viši kat obično znači i dobar pogled na more i više sunca, pa presudite sami cijenite li više komoditet nižeg kata ili dobar pogled s vrha zgrade. Lift ima samo nekolicina zgrada u Rovinju.

• Cijena. Stanovi uz more kao i oni s pogledom na more su najskuplji, ali se mogu iznajmljivati duže i po boljoj cijeni. Cijene stanova u Rovinju su stabilne, ali obično je moguće postići lagano spuštanje cijene 5%-10% uz opciju brzog plaćanja.

Adaptacija stana u centru Rovinja

Povoljnije stanove u centru grada obično nakon kupnje treba obnoviti ili dotjerati. Izvođenje građevinskih radova u centru Rovinja je zahtjevno pa je najbolje posao prepustiti tvrtki s iskustvom u takvim zahvatima. Iskusni građevinar može na temelju uvida dati okvirnu procjenu grubih radova, dok se točna procjena može dati tek na temelju projekta i troškovnika. Troškovi adaptacije kreću se od 300 do 1.200 eura po četvornom metru zavisno od opsega posla. Prije izvođenja građevinskih radova kojima se mijenjaju konstruktivni dijelovi ili otvori na fasadama, potrebno je pridobiti suglasnost konzervatorskog odjela. U periodu od 15. lipnja do 31. kolovoza traje zabrana izvođenja građevinskih radova u Rovinju. Javite nam se trebate li ponudu za izvođenje građevinskih radova u centru Rovinja – rado ćemo Vas povezati s izvođačima iza kojih su brojne uspješno izvedene adaptacije.
Niste pogledali niti jednu nekretninu. Pretražite nekretnine ovdje.
vrh stranice