Vodič za kupnju kuće u Istri

Želite kupiti kuću u Istri? Prije nego što krenete s traženjem i razgledavanjem kuća po Istri, saznajte s koliko novaca raspolažete. Obiđite nekoliko banaka i provjerite iznos kredita koji možete dobiti. Cijena useljive kuće neka ne prelazi 90% od vašeg budžeta jer će se pojaviti i dodatni troškovi na koje ne računate, a vjerojatno ćete nešto trebati popraviti i zamijeniti kad uđete u svoju novu kuću. Ako kupujete staru kamenu kuću tada neka cijena kuće ne prelazi 40-50% ukupne investicije.

Kako tražiti kuću u Istri

Kuću možete tražiti sami putem oglasnika, poznanika ili angažirati agenciju. Na prvi se pogled čini kako je najbolje sam krenuti u potragu te izbjeći trošak agencijske provizije. Ozbiljna agencija će klijentu, pored razgledavanja kuća, ukazati i na prednosti i nedostatke ponuđenih kuća, savjetovati ga, voditi pregovore, organizirati postupak kupoprodaje, angažirati odvjetnika i bilježnika te na koncu sprovesti uknjižbu prava vlasništva i prijepis režija. Agencije se često izbjegava zbog provizija. Međutim, to je pogrešno, jer sigurno o tom poslu znaju puno više nego većina građana i kao profesionalci mogu svom klijentu uštedjeti vrijeme i novac. Istina je da nisu sve agencije jednako stručne i usposobljene za taj posao, kao i da ne pružaju isti opseg usluga. Raspitajte se koliko dugo posluju, posjetite ih osobno. Ponekad ćete već na temelju web stranica stvoriti sliku o ozbiljnosti agencije. Posrednike, koji nisu upisani u registar posrednika i rade iz kafića, radije zaobiđite - jer će vam samo uzeti novac, a uslugu će obaviti traljavo ili nikako.

Započnite potragu s nama

Pregledajte ponudu kuća na našim Internet stranicama i kontaktirajte djelatnika radi dogovora oko termina razgledavanja. Više o našim uslugama

Odabir tipa kuće

Istra je poznata po tradicionalnim kamenim kućama i stancijama, ali pored toga mogu se pronaći i kuće drukčijeg načina gradnje, namjene i izgleda:

kamena kuća u starogradskoj jezgri obično je sastavni dio niza građevina, ima dvije ili više etaža, površina svake etaže iznosi 20-40 m2, izgrađena je iz masivnog kamenog zida debljine 60 cm, ima drvenu međukatnu i krovnu konstrukcijom, nema okućnice ili u najboljem slučaju ima malim vrtom do 100 m2. Tipična takva kuća je u renovirana nakon drugog svjetskog rata kad joj je dodan sanitarni čvor i elektroinstalacije, te spada u energetski razred F ili G.

tipična kuća na Istarskom selu je poluugrađena ili samostojeća kamena kuća, izgrađena između 1700-e i 1950-e godine, ima dvije do tri nadzemne etaže, od kojih je prizemlje občino služilo kao spremište za vino i alat ili kao štala, stambeni dio se rasprostire na katu i u potkrovlju, ima vrt i dvorište 200-1.500 m2 te spada u energetski razred F ili G. U posljednjem desetljeću je mnogo takvih kuća preuređeno u kuće za odmor.

• obiteljske kuće najvećim dijelom su izgrađene su u razdoblju nakon drugog svjetskog rata pa sve do 90-ih. Tipična takva kuća ima dvije etaže, sastoji se od dva stana, ima tlocrt površine 100m2, pripada joj zemljište 500-800m2, izgrađena je iz blok opeke, ima drveno krovište te armirano betonsku ili montažnu međukatnu konstrukciju, nema toplotnu izolaciju, opremljena je drvenom stolarijom s dvostrukim ostaklenjem, te spada u energetski razred C, D ili E.

apartmanska kuća koju se može naći u turističkim mjestima duž Istarske obale, obično ima 2-4 etaže, površina svake etaže od 130 do 200 m2, a sastoji se od jednog ili dva veća stana u kojemu živi vlasnik, te komercijalnog dijela s apartmanima ili sobama za najam. Tipična takva kuća izgrađena je u između 1980 i 2000-te godine, opremljena je drvenom ili pvc stolarijom, nema toplotnu izolaciju, a energetski razred je B, C ili D. S porastom turizma nestale su brojne male obiteljske kuće koje su dogradnjom prenamijenjene u apartmanske zgrade.

kuća za odmor je obično novosagrađena ili renovirana kamena kuća, izgrađena/renovirana u posljednjih 15-ak godina, na dvije etaže, površine 120-200 m2, sa 2-4 spavaće sobe, s uređenom okućnicom 300-1.500m2, sa bazenom, kompletno namještena i opremljena za prihvat gostiju. Renovirana kamena istarska kuća bez toplinske izolacije spada u energetski razred E, F ili G, a novosagrađena kuća za odmor sa toplinskom izolacijom ima energetsku klasu A-C.

Odabir lokacije

Istra je mala, ali raznolika pokrajina čiji krajolici i arhitektura nude prekrasne lokacije i nadasve ugodnu klimu tijekom cijele godine. Obalni dio Istre je najizgrađeniji dio poluotoka te se u tom području nalazi najveći broj kuća na prodaju, i to pretežito obiteljske kuće, apartmanske zgrade i ponešto starih kamenih kuća u centru. Unutrašnjost Istre obiluje starim kamenim kućama, renoviranim kućama te novosagrađenim kućama za odmor. Želite li kuću na mirnoj lokaciji sa velikom okućnicom, okruženom vinogradima i maslinicima tada je unutrašnjost Istre pravo mjesto za Vas. Ako želite iz kuće prošetati do rive ili do centra, tada svoju potragu fokusirajte na jedan od gradića u priobalnom dijelu Istre. Kuću možete renovirati i namjestiti po vašem ukusu ali lokaciju naknadno ne možete promijeniti, zato se ozbiljno posvetite odabiru lokacije - mi odlično poznajemo Istru te će vam sugerirati lokacije sukladno Vašim potrebama i mogućnostima. Više o odabiru lokacije

Pregledajte detaljno kuću

Obratite pažnju na eventualna napuknuća zidova, pukotine, štete od vlage, curenja i slično. U slučaju da uočite neke sumnjive znakove ili sumnjate da je prodavatelj iste zakamuflirao zatražite pregled kuće od strane neovisnog vještaka - prodajni savjetnik će vam skrenuti pažnju na nedostatke koji su mu poznati, a ukoliko želite stručni pregled povezati ćemo vas s neovisnim vještakom.

Provjera legalnosti građevine

Potrebno je provjeriti da li je kuća ucrtana u katastar i evidentirana u zemljišnoj knjizi, te da li je kuća izgrađena na građevinskom zemljištu ili poljoprivrednom zemljištu. Usporedite tlocrt kuće po katastru s zatečenim stanjem. Ukoliko je kuća još u gradnji usporedite stanje na terenu s projektom. Ne ustručavajte se zatražiti mišljenje stručnjaka ukoliko želite prije kupnje biti posve sigurni u status nekretnine.

Provjera vlasništva

U zemljišno knjižnom izvatku treba provjeriti vlasništvo, odgovaraju li površina i opis kuće stanju na terenu - zemljišno knjižni izvadak i tip zgrade zatražite od djelatnika agencije; imamo ih za svaki stan koji je kod nas oglašen.

Priključci i režije

Prije kupnje kuće u gradnji ili stare neuseljive kuće obavezno valja provjeriti mogućnost priključenja na električnu i vodoopskrbnu mrežu. Zatražite račune i provjerite koliko iznose režijski troškovi te postoji li neko dugovanje prema komunalnim tvrtkama - ukoliko kuća nije naseljen podastrijet ćemo vam prosječne režijske troškove za kuću te veličine.

Provjera namjene

Ukoliko namjeravate kuću nakon kupnje iznajmljivati ili u njoj obavljati neku djelatnost uputno je provjeriti tu mogućnost u lokalnom uredu za gospodarstvo.

Saznajte što se planira u susjedstvu

U uredu za prostorno uređenje provjerite da li se u blizini kuće po prostornom planu planiraju neke izmjene poput izgradnje novih zgrada, proširenja ceste, izgradnja kamenoloma, dalekovoda ili slično što bi moglo umanjiti njezinu vrijednost.

Razgledajte kuću nekoliko puta

Posjetite kuću u više navrata u različito vrijeme kako biste upoznali intenzitet prometa, broj slobodnih mjesta za parkiranje, navike susjeda, insolaciju, mirise okoline i buku prilikom čega treba obratiti pažnju na smjer vjetra. Provjerite ispravnost uređaja i naprava - nemojte se ustručavati zatražiti od našeg agenta višekratni obilazak kuće - to je potpuno uobičajeno.

Usporedite razgledane kuće

Ukoliko ste našli kuću koja Vam odgovara, usporedite njezine karakteristike s ostalim kućama, a možete napraviti i tablicu za usporedbu - rado ćemo vam pomoći u analiziranju prednosti i nedostataka te sugerirati i neke druge kriterije koje ste možda izostavili.

Niste pogledali niti jednu nekretninu. Pretražite nekretnine ovdje.
vrh stranice